mandag 8. juni 2009

Byparken

Hvis det er fint vær og du er litt sliten , er Byparken i Ålesund en veldig fin plass å koble helt av og slappe av. Fine trær , med fuglesang og mange vakkre bomster.

Byparken i Ålesund ble anlagt på vestsida av fjellet Aksla i 1885 av Ålesund kommune. En gartner planlagte parken etter modell av den tids moderne parker , som tok utgangspunkt i områdets' topografi. den delen av Byparken som vender ut mot gata ble anlagt i 1921-23. I parken finns det flotte trær og vekster, og her går også den berømte trappa med 418 trappetrinn opp til Byfjellet Aksla.
I Parken står det to statuer av historiske personer med tilknyttning til Ålesund. Den ene er av Keiser Wilhelm II av Tyskland , som takk for hans hjelp etter bybrannen i 1904. den andre statuen er av vikingen Gange Rolf , også kjend som Rollo. Han skal ha vært fra øya Giske utenfor Ålesund, og dro til frankrike i 911 der han grunnla Normandie. Han er også stamfar til det engelske kongehuset.
Til minne om erobringen av Normandie i 911 fikk Ålesund i 1911 den 2,65meter høye bronsestatuen av Gange-Rolf fra byen Rouen i samband med 1000 års festen for erobringen. Det finnes idag tre kjendte statuer i full størrelse i friluft i verden av denne staute vikingen. Orginalen står i Rouen , og de to kopiene finnes i Byparken i Ålesund og i Fargo , USA. "

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar